“BAY BAY HEPİNİZE”

Çok partili dönemden hemen sonra Sabahattin Alilerin, Aziz Nesinlerin, Rıfat Ilgazların “Marko Paşa”sı ile başlayan, 500 bin satan Gırgır Dergisi’ne ve onlarca tiyatroda oyunlara kadar uzanan siyasi mizah son 21 yılda adım adım yok edildi, yerini organize kötülüğü bıraktı! 

Bütün politik hattını karşıtlık ve kutuplaştırma üzerine kuran, otoriteyi kutsamayı öne çıkaran AKP’nin siyasi mizahı öldürdüğü bir ortamda Kılıçdaroğlu’nun dün Erdoğan’ın “Bay Bay Kemal” sloganına „Organize İşler“ filminden bir kesitle “Bay Bay Hepinize” cevabını verince bir kez daha siyasi mizahın gücüne tanıklık ettik! Çünkü siyasi mizah itiraza ve eleştiriye yaratıcı bir boyut katar, bir “hazır cevap” refleksiyle en ağır eleştirileri bile güldürerek ve düşündürerek cevaplar. Kılıçdaroğlu tam da bunu yaptı!

Kılıçdaroğlu geçtiğimiz yıl da önemli bir hamle yapmış, Temmuz ayında Balıkesir mitinginde Erdoğan’ın kendisini küçümsemek için kullandığı “Bay Kemal” söylemini tersine çevirmiş, bu söylemi bir manifestoya çevirerek el yükseltmiş ve “Bay Kemal olmak için ahlaklı olacaksın, kul hakkı yemeyeceksin, adaletli olacaksın, emperyal güçlerin karşısında diz çökmeyeceksin, Körfez ülkelerinde el avuç açmayacaksın, kadın erkek eşitliğini savunacaksın, devletin soyulmasına izin vermeyeceksin” diyerek Erdoğan’a meydan okumuştu! Erdoğan ve ortağı Bahçeli uzunca bir süre 6’lı Masa’nın dağılacağını, parçalanacağını hayal ettiler, işin doğrusu bunun için epeyce bir çaba da harcadılar ama olmadı. Pazartesi günü Ankara’da yapılan toplantıda 6’lı Masa hem “Millet İttifakı”na dönüştü, hem de 2 bin 400’e yakın alt başlıktan oluşan “Yarının Türkiye’si İçin Ortak Politikalar Mutabakat Metni” açıkladı. Metine yönelik kayda değer bir içerik eleştirisi getiremeyen Erdoğan çareyi “Bay Bay Kemal’de bulduğunu düşünse de, “Bay Kemal” bu kez de Erdoğan’ı “Bay Bay Hepinize”  cevabıyla ters köşe yaptı!

Anlaşılan o ki, doğru bir hamleyle “6’lı Masa”dan “Millet İttifakı”na dönen geniş ittifakın açıkladığı 2 bin 300’den fazla hedef ve çözüm önerisinden oluşan “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” Erdoğan’ı ve Bahçeli’yi daha fazla ters köşe yapacak. Çünkü bu metnin asıl omurgasını kutuplaşma değil uzlaşma, kavga değil diyalog oluşturuyor. Erdoğan’ın 2014’den itibaren kurguladığı ve aklında iki partili sistem üzerine kurduğu “Cumhurbaşkanlık Hükümet Sistemi” tutmamasının nedeni de bu! Millet İttifakı’nın “Cumhurbaşkanlığı’nı saraydan alıp Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız” açıklamasından sonra Erdoğan’ın TRT yayınını Çankaya Köşkü’nden yapmasının nedeni de bu! Çünkü Erdoğan yalnızca metinde onu görmedi, biriken öfkelerin de bir sonucu olarak Ankara’daki toplantıda en çok alkışı bu hedefin aldığını gördü… Erdoğan yarın “Cumhurbaşkanlığı elindeki uçakları satıp, yerine yangın söndürme uçakları alacağız” diyen Millet İttifakı’nın elinden bu kozu almak için uçaklarından bazıların satarsa şaşırmamak gerekiyor!

UZLAŞMAK MÜMKÜN

“Yarının Türkiye’si” hedefini önüne koyan Millet İttifakı’nın açıkladığı ve iktidara giden yolun “ana omurgasını” oluşturan metin her şeyden önce değişim ve dönüşüm için uzlaşmanın mümkün olduğunu, yeni bir siyasal kültürün oluşabileceğini gösterdi. Metin kendi içinde eksiklikler taşısa da, bu eleştiriler mevcut iktidar tarafından değil, olsa olsa solun eleştiri alanına girer! Çünkü mevcut iktidarın yarına dair söyleyebileceği yeni hiçbir söylemi yok ama sosyal demokrasinin ve solun yeniye dair, başka bir Türkiye’ye dair söylemi var: Laiklik konusunda da, eğitim, sağlık ve enerji gibi alanlardaki özelleştirmelerin yeniden kamulaştırılması gerektiğinde de, eşit yurttaşlığın hayat bulmasında da, bölgede barış ve huzur için OBİT benzeri bir kuruluşun kurulmasının gerekliliğinde de söylenecek haklı ve önemli çok başlık var!

Schreiben Sie einen Kommentar