İZMİR’DE SEMPOZYUM

İzmir’de Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği ve Munzur Akademi Kültür Sanat ve Turizm Derneği’nin düzenlediği „Aleviler ve Sosyalistler, Sosyalistler ve Aleviler – Kendisinin Ötekisi, Ötekinin Kendisi” başlıklıklı sempozyum bir çok önemli konuyu masaya yatırdı.
Verimli sunuşlar yapıldı, Aleviliği tarif ve don biçme yaklaşımları eleştirildi…
Ben, Alevi öğretisi ile sol arasındaki düşünsel ve duygusal bağa vurgu yaptım, solun 1960’lara kadar Aleviliği görmediğini, 1980’lere kadar da Alevileri yalnızca „taban“ olarak gördüğünü, Alevi kimliğini fiili olarak „yok saydığı“ belirttim.
1980 sonrası 12 Eylül darbesi ve sosyalist sistemin yıkılması sonrası ortaya çıkan kimlik siyasetinde Alevilerin de, siyasal Islam ve Kürt hareketi ile birlikte ayrı ve önemli bir güç haline dönüştüğünü, sosyalizmin „yenilgisi“ ile birlikte solla „rollerin değiştiğine“ vurgu yaparak, Alevilerle solun duygudaşlığının ve siyasi yakınlığının devam etmesini ama herkesin de kendi „rolünü“ oynaması gerektiğini belirttim…
Yoğun bir ilginin de olduğu sempozyuma konuşmacı olarak Prof. Ayhan Yalçınkaya, Prof. Şükrü Aslan, Dr. Cemal Salman, Dr. Mehmet Ertan, gazeteci Ali Duran Topuz, eski milletvekili Hüseyin Aygün, gazeteci Necdet Saraç, yazar Kelime Ata, yazar Erdoğan Aydın, yazar İbrahim Bahadır, yazar Rıza Aydın, Öğr. Gör. Seçil Arslan ve Doktorant Menekşe Aykan, HDP milletvekili Ali Kenanoğlu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Parti’den Canan Yüce, Emek Partisi’nden İhsan Çaralan, Ercan Geçmez (HBVAKV Genel Başkanı), Gani Kaplan (PSAKD Genel Başkanı), Doğan Demir (AKD Genel Başkanı), Hüseyin Güzelgül (ABF Genel Başkanı) katıldı.