RÜZGARA KARŞI YÜRÜME ZAMANI

Cumhuriyetin yüzüncü yılı yaklaştıkça, daha fazla hukuk, daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi için yol almak gerekirken tam tersi oluyor, Türkiye ilerlemiyor, geriliyor!
Ne yapay zekayı, ne biyoteknolojiyi, ne “Sanayi 4.0”ı, ne de “Toplum 5.0”ı konuşabiliyoruz…
Aklın ve bilimin devre dışı bırakıldığı, dini referansların belirleyici hale geldiği, devletin parti devletine dönüştüğü bir dönemden geçiyoruz…
İmamoğlu’nun elini arkadan bağlaması soruşturma konusu olurken, dünün ödüllü işadamı, bugünün ise İçişleri Bakanı’nın “bir mafya pisligi” dediği Sedat Peker’in açıklamaları, iddiaları “henüz” dava konusu bile yapılmıyor…
Açıklamanın muhatabı ve tarafları mercek altına alınması gerekirken, gelişmeleri siyasi ve hukuki açıdan eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu ve Ali Babacan hedef tahtasına oturtuluyor, iddiaları gündeme taşıyan Cumhuriyet Gazetesi suçlanıyor!

Türkiye’nin ilerlemek bir yana gerilediği, hukuk yerine yan yolların öne çıktığı, bir kez daha “siyaset, ticaret ve tarikat” üçgeniyle buluşan mafyanın gündemde belirleyici hale geldiği, tehditin ve kutuplaşmanın havalarda uçuştuğu bir ortamda bir fikri tartışmak, bir düşünceyi masaya yatırmak, günün karmaşasına teslim olmak yerine yarını konuşmanın, 2023’te başlayacak Cumhuriyet’in İkinci Yüzyıl’ı için öngörüde bulunmanın neredeyse “lüks” görüldüğü bir ortamda bir fikir dergisi olan “İkinci Yüzyıl Dergisi” adeta rüzgara karşı yürümek için okurlarıyla buluştu!

Gazeteciliğin ve dergiciliğin büyük sıkıntılar yaşadığı, basılı siyasi dergilerin giderek “yok olmaya” yüz tuttuğu, düşünsel açılımların önemsizleştirilmeye çalışıldığı bir ortamda İkinci Yüzyıl Dergisi, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını demokrasiyle taçlandırabilmek için düşünsel açılımların ve yeni fikirlerin önemine inandığı için yayına başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin geçtiğimiz yıl yapılan Kurultayı’nda kabul edilen “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”nin temel yaklaşımlarını kamuoyuna taşımak, bu yaklaşımları farklı bakış açılarıyla tartışmak ve hayata geçmesine katkı sağlamak amacıyla yayına başlayan İkinci Yüzyıl Dergisi’ne hem basılı haliyle, hem de dijital haliyle ulaşmak mümkün.

CHP İstanbul Milletvekili Doç. Dr. Yunus Emre’nin yayın koordinatörü olduğu derginin Yayın Kurulu şu isimlerden oluşuyor:  Alican Özer, Doç. Dr. Burak Cop, Dr. Düzgün Arslantaş, Ferhat Öz, Hüseyin Can Güner, Dr. Kerem Kılıçdaroğlu, Melih Morsünbül, Necdet Saraç.

DEMOKRASİ KİNİ VE ÖFKEYİ REDDEDER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Dünyanın bütün demokratları birleşmeli” sözünü dergi kapağına çıkaran derginin ilk sayısında “Yeni bir Anayasa ile Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Sistem” masaya yatırıldı, bir çok farklı ismin makalelerinin yer aldığı dergide Kılıçdaroğlu ile de geniş bir söyleşi yapıldı. Yapılan söyleşide Kılıçdaroğlu Cumhuriyetin birinci yüzyılında demokrasinin tam anlamıyla yerleştiremediğine vurgu yaparak şu belirlemeleri yaptı:
“Geçtiğimiz koca bir yüzyıldan aldığımız dersleri, yapılan hataları ikinci yüzyılda tekrar etmemek ve birlikte inşa ettiğimiz Cumhuriyet’i demokrasiyle taçlandırmak için hep birlikte demokrasi hedefinde buluşmamız gerekiyor. Demokrasi sürekli gelişen bir kavram, demokrasiyi savunan herkesi peşinen kendi dostlarımız olarak kabul ediyoruz çünkü şu anda Türkiye bir sivil darbe dönemi yaşıyor ve Türkiye’nin bu sivil darbeden süratle kurtulması gerekiyor.

Bu dönemden kurtulmanın yöntemi de demokratik standartlar içinde olmalı,  yani sandık gelecek oyumuzu kullanacağız ve biz demokrasiyi bu ülkeye tekrar getirmiş olacağız. Ben bunu bazen şöyle de yorumluyorum; bir dikta yönetimini belki de dünya siyaset tarihinde ilk kez sandığa giderek yeneceğiz. Devr-i Sabık dönemi de yaratmayacağız. Çünkü demokrasiyi savunanlar kinle, öfkeyle hareket etmezler. Çünkü demokrasi kinle, öfkeyle değil; akılla, bilimle, bilgiyle, saygıyla, erdemle hareket eden insanların alanıdır…”

12 Mayıs 2021, İstanbul

Necdet Saraç

Schreiben Sie einen Kommentar